Premiera "Kuchni i kultury" z serii "Żydowscy obywatele Krakowa"

__Notes_ŻOK_III_kulinaria_okładka_druk.jpg

 

Wydawnictwo EMG ma zaszczyt przedstawić „Kuchnię i kulturę” – trzeci tom notesu do czytania z serii „Żydowscy obywatele Krakowa”. Teksty zamieszczone w notesie są dwujęzyczne: po polsku i po angielsku.

 

Celem tej publikacji nie jest pokazanie tego co nazywa się kuchnią żydowską. Przedstawione przepisy to symboliczny wybór receptur spisanych przez przedwojennych krakowian żydowskiego pochodzenia, w większości niereligijnych. Te prywatne notatki są czymś więcej niż podpowiedzią, jak gotować – stały się także pretekstem do biogramów i tłem fragmentu życia niegdyś jednej czwartej społeczności Krakowa.

 

Ten obraz byłby zbyt ubogi bez pokazania restauracji i kawiarni prowadzonych przez żydowskich obywateli naszego miasta. W notesie znalazły się więc zdjęcia i informacje o takich lokalach, a w biogramach – fragmentaryczne dane o życiu w przedwojennym Krakowie, historii nieistniejących już miejsc, dramacie wojennym i późniejszych dziejach.

Podczas badań okazało się, że wiele rodzin restauratorów było związanych z rozwojem krakowskiego i polskiego sportu, więc i ten aspekt pojawił się publikacji.

 

Publikacja ma formę notesu do czytania. Tych, którzy mają chęć poszukać więcej informacji, zachęcamy do pójścia śladem bibliografii i do dopisywania znalezionych wiadomości na wolnych stronach. Można tam też notować własne przepisy lub notatki ulepszające podane receptury.

 

Kuchnia i kultura

seria: Żydowscy obywatele Krakowa

notes do czytania, tom III

Wydawnictwo EMG, Kraków 2020

ISBN 978-83-63464-29-5

str. 164

cena 30,00 zł

 

Premiera: 25 sierpnia 2020